Ne fokus ! Leksione per Shtetin Libraria per shtetin Dossier per Politat Publike Integirimi Europian Image Map

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Thënie për Shtetin

225px-HarryTrumanDetyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.Harry S. Truman
aristotelNjë shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.Aristotele
bismarkNjë burri të vërtetë shteti, kur ndodh t’i mungoj armiku, duhet ta shpiki atëOtto von Bismark
degaulleSi mund të qeveriset një vend që ka 246 lloj djathrash?Charles De Gaulle
voltaireAsnjëherë një Shtet i madh është formuar thjesht prej shumë shtetesh të vegjël; ai është vepër e politikës, e kurajos, dhe sidomos e kohës.Voltaire
valerypaulNëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na vdes.Paul Valéry
malatestaShteti është si feja, vlen nëse njërzit e besojnë.Errico Malatesta
montesquieuShteti, domethënë një shoqëri që ka ligje.Charles de Montesquieu
woodrow-wilsonHistoria e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të ShtetitWoodrow Wilson
220px-Karl_PopperKemi nevojë për liri për të penguar shtetin të abuzoj me pushtetin e tij dhe kemi nevojë për Shtetin për të penguar abuzimin e lirisëKarl Popper
bakuninDemokracia përfaqësuese bashkon në vetvehte dy kushte kryesore të nevojshme për zhvillimin e saj: centralizimi i shtetit dhe nënshtrimi real i popullit sovran ndaj minorancës intelektuale që e qeveris, që pretendon se e përfaqëson dhe që e shfrytëzon në mënyrë të pagabueshmeMikail Bakunin
220px-RuggeroBonghiNjë burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.Ruggiero Bonghi
Harold+MacmillanKur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.Harold Macmillan
charles-maurras-300x187Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.Charles Maurras
220px-Börne,_LudwigNëse natyra do të kishte kaq ligje sa ka Shteti, edhe Zoti do të mund t’a qeveristeLudwig Börne
220px-John_Stuart_MillNjë shtet që zvogëlon subjektet e tij, duke i bërë instrumenta të bindura të projekteve të tij, ai nuk mund të bëj gjëra të mëdha.John Stuart Mill

Vendos adrese E-maili:

Shperndahet nga CuriaWEB

Leksione mbi Shtetin dhe të Drejtën

I. Shteti i së Drejtës në Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë

Tekst Leksionesh nga Prof. Dr. Xhezair Zaganjori, Prof. Dr. Aurela Anastasi, Dr. Eralda (Methasani) Çani, 

 

 

 

 

 

Financuar nga Fondacioni Konrad AdenauerShtëpia Botuese Adelprint, 2011

II. Parime Kushtetuese dhe të Drejta Themelore në Jurisprudencën e Gjykatës Kushtetuese

Nga Prof. Dr. Xhezair Zaganjori, Dr. Arta Vorpsi, Dr. Denar Biba

III. Sfidat e Gjykatës Kushtetuese përballë legjislativit, ekzekutivit dhe gjyqësorit.  

 

Referat nga Dr. Sokol Sadushi,

mbajtur në Konferencën për 20 vjetorin e krijimit të Gjykatës Kushtetuese,

Tiranë, më 07.06.2012

 

IV. Ndarja e pushteteve dhe pavarësia e institucioneve kushtetuese

 

Libër nga Prof. Luan Omari

Kap.IV. Pavarësia e institucioneve kushtetuese – kusht themelor për një shtet të së drejtës

Kap. V. Kushtetuta në një vështrim perspektiv

Leksion: Pavarësia e Gjyqësorit- strumbullari i shtetit të së drejtës

 

V. Leksione mbi Shtetin e së Drejtës nga Dr. Arta Vorpsi

 

1. Shteti: Lindja dhe koncepti i shtetit

2. Raporti kushtetues president – parlament në republikën parlamentare

3. Libër: Procesi i rregullt ligjor në praktikën e Gjykatës Kushtetuese të Shqipërisë

 

 

VI. Leksion Mbi formimin e shtetit modern

N. MatteucciNicola Matteucci (1926 – 2006), ka qënë një politolog i shquar italian, themelues i revistës Mulino,  pastaj i Shtëpisë botuese dhe institutit Carlo Cattaneo. Konsiderohet një nga teoricienët më të shquar të konstitucionalizimit liberal të shekullit të kaluar.