Ne fokus ! Leksione per Shtetin Libraria per shtetin Dossier per Politat Publike Integirimi Europian Image Map

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Thënie për Shtetin

degaulleSi mund të qeveriset një vend që ka 246 lloj djathrash?Charles De Gaulle
bakuninDemokracia përfaqësuese bashkon në vetvehte dy kushte kryesore të nevojshme për zhvillimin e saj: centralizimi i shtetit dhe nënshtrimi real i popullit sovran ndaj minorancës intelektuale që e qeveris, që pretendon se e përfaqëson dhe që e shfrytëzon në mënyrë të pagabueshmeMikail Bakunin
bismarkNjë burri të vërtetë shteti, kur ndodh t’i mungoj armiku, duhet ta shpiki atëOtto von Bismark
Harold+MacmillanKur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.Harold Macmillan
woodrow-wilsonHistoria e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të ShtetitWoodrow Wilson
valerypaulNëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na vdes.Paul Valéry
225px-HarryTrumanDetyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.Harry S. Truman
220px-John_Stuart_MillNjë shtet që zvogëlon subjektet e tij, duke i bërë instrumenta të bindura të projekteve të tij, ai nuk mund të bëj gjëra të mëdha.John Stuart Mill
220px-RuggeroBonghiNjë burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.Ruggiero Bonghi
220px-Börne,_LudwigNëse natyra do të kishte kaq ligje sa ka Shteti, edhe Zoti do të mund t’a qeveristeLudwig Börne
charles-maurras-300x187Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.Charles Maurras
aristotelNjë shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.Aristotele
malatestaShteti është si feja, vlen nëse njërzit e besojnë.Errico Malatesta
montesquieuShteti, domethënë një shoqëri që ka ligje.Charles de Montesquieu
voltaireAsnjëherë një Shtet i madh është formuar thjesht prej shumë shtetesh të vegjël; ai është vepër e politikës, e kurajos, dhe sidomos e kohës.Voltaire
220px-Karl_PopperKemi nevojë për liri për të penguar shtetin të abuzoj me pushtetin e tij dhe kemi nevojë për Shtetin për të penguar abuzimin e lirisëKarl Popper

Vendos adrese E-maili:

Shperndahet nga CuriaWEB

Related Posts via Categories

Banka Qëndrore


Banka e Shqipërisë

Banka e Shqipërisë (BSH) është banka qëndrore e Shtetit Shqiptar. Ajo u themelua në 4 tetor 1913, si rezultat i një marrëveshje të nënshkruar midis Qeverisë së Ismail Qemalit, përfaqësuesve të Wienner Bank Verein, si dhe përfaqësuesve të Banca Commerciale Italiana, por ajo e pushoi shpejt aktivitetin e saj.

Në 2 shtator 1925, në bazë të një marrëveshje të përfunduar nga Qeveria Shqiptare me një grup financiar italian, u themelua Banka Kombëtare e Shqipërisë, me qëndër administrative në Durrës dhe me Komitetin Administrativ në Romë. Në shkurt 1926 kjo bankë hodhi në qarkullim monedhën e parë kombëtare shqiptare.

Pas luftës së dytë botërore deri në fund të vitit 1990, Banka e Shtetit mbështeti procesin e zhvillimit të ekonomisë socialiste. Karakteristikë për këtë periudhë ka qënë kontrolli i skajshëm i këtij sistemi në duart e shtetit. Pas vitit 1990, ndërrimi i sistemit politik në Shqipëri solli ndryshime thelbësore edhe për sistemin bankar. Aktualisht organizmi dhe funksionimi i Bankës së Shqipërisë bëhet sipas ligjit Nr.8269, datë 23.12.1997 “Për Bankën e Shqipërisë”, i ndryshuar me ligje të tjerë.

Në cilësinë e autoritetit monetar dhe mbikqyrës të vendit BSH gëzon funksionet e mirëfillta të një banke qëndrore klasike, duke garantuar arritjen dhe ruajtjen e stabilitetit të çmimeve dhe të eficiencës se sistemit financiar. Për arritjen e këtij objektivi, BSH harton dhe zbaton politikën monetare si dhe regjimin e këmbimit valutor përfshirë dhe politikën e kursit të këmbimit. Që nga viti 1992 monedha shqiptare – leku – është një monedhë fleksibël, që do të thotë së kursi i saj i këmbimit ndaj valutave të huaja përcaktohet lirisht mbi bazën e transaksioneve të tregut. BSH gëzon të drejtën ekskluzive të nxjerrjes e të qarkullimit të kartëmonedhës kombëtare. Ajo mban dhe administron rezervat valutore të Republikës së Shqipërisë. BSH shërben si bankier, këshilltar dhe agjent fiskal i qeverisë si dhe mbështet funksionimin normal të sistemit të pagesave.

Në rolin e saj si bankë e bankave, BSH licenson, rregullon dhe mbikqyr bankat e nivelit të dytë për të garantuar stabilitetin e sistemit bankar. Ajo i ndihmon këto banka duke u ofruar shërbime të ndryshme si kreditimi, duke i lehtësuar kryerjen e transfertave bankare dhe duke siguruar mbarëvajtjen e tyre. BSH shërben edhe si mekanizëm shpëtimi, duke luajtur rolin e huadhënësit fundor të sistemit bankar, mekanizëm i cili plotëson nevojat afatshkurtra për likuiditet të bankave të nivelit të dytë.

Duhet të theksojmë se BSH nuk u shërben drejtpërdrejt individëve dhe bizneseve, nuk u jep atyre kredi, në të nuk mund të hapen llogari personale dhe nuk lëshon karta debiti e as krediti. “Klientët” e saj janë bankat tregtare dhe qeveria.

Këshilli Mbikqyrës është organi më i lartë vendimmmarrës dhe mbikqyrës i BSH. Ai miraton politikën monetare dhe vendos mbi orientimin e politikave të administrimit në përgjithësi. Këshilli Mbikqyrës përbëhet prej 9 anëtarësh, pesë nga të cilët propozohen nga Kuvendi, tre nga Këshilli i Ministrave dhe një nga vetë Këshilli Mbikqyrës. Të gjithë antarët votohen nga Kuvendi. Mandati i tyre është 7 vjeçar. Këshilli Mbikqyrës drejtohet nga Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, i cili zgjidhet nga Kuvendi me propozim të Presidentit të Republikës për 7 vjet, me të drejtë rizgjedhjeje. Guvernatori vepron dhe si Drejtor i Përgjithshëm Ekzekutiv i Bankës.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail