Ne fokus ! Leksione per Shtetin Libraria per shtetin Dossier per Politat Publike Integirimi Europian Image Map

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Konsultoni koleksionin e plotë të Revistës e Drejta Parlamentare dhe Politikat Ligjore

Thënie për Shtetin

220px-Börne,_LudwigNëse natyra do të kishte kaq ligje sa ka Shteti, edhe Zoti do të mund t’a qeveristeLudwig Börne
woodrow-wilsonHistoria e lirisë, është historia e kufijve të pushtetit të ShtetitWoodrow Wilson
voltaireAsnjëherë një Shtet i madh është formuar thjesht prej shumë shtetesh të vegjël; ai është vepër e politikës, e kurajos, dhe sidomos e kohës.Voltaire
degaulleSi mund të qeveriset një vend që ka 246 lloj djathrash?Charles De Gaulle
220px-John_Stuart_MillNjë shtet që zvogëlon subjektet e tij, duke i bërë instrumenta të bindura të projekteve të tij, ai nuk mund të bëj gjëra të mëdha.John Stuart Mill
bakuninDemokracia përfaqësuese bashkon në vetvehte dy kushte kryesore të nevojshme për zhvillimin e saj: centralizimi i shtetit dhe nënshtrimi real i popullit sovran ndaj minorancës intelektuale që e qeveris, që pretendon se e përfaqëson dhe që e shfrytëzon në mënyrë të pagabueshmeMikail Bakunin
225px-HarryTrumanDetyra e shteteve të mëdha është të shërbejnë dhe jo të dominojnë botën.Harry S. Truman
charles-maurras-300x187Shteti. cilido që të jetë, është funksionari i shoqërisë.Charles Maurras
malatestaShteti është si feja, vlen nëse njërzit e besojnë.Errico Malatesta
220px-Karl_PopperKemi nevojë për liri për të penguar shtetin të abuzoj me pushtetin e tij dhe kemi nevojë për Shtetin për të penguar abuzimin e lirisëKarl Popper
bismarkNjë burri të vërtetë shteti, kur ndodh t’i mungoj armiku, duhet ta shpiki atëOtto von Bismark
valerypaulNëse Shteti është i fortë, ai na shtyp. Nëse ai është i dobët, na vdes.Paul Valéry
montesquieuShteti, domethënë një shoqëri që ka ligje.Charles de Montesquieu
aristotelNjë shtet qeveriset më mirë nga një njëri i shkëlqyer se sa nga një ligj i shkëlqyer.Aristotele
220px-RuggeroBonghiNjë burrë shteti i talentuar duhet të ketë dy cilësi të nevojshme: kujdesin dhe pakujdesinë.Ruggiero Bonghi
Harold+MacmillanKur je jashtë vendit, je burrë shteti; kur je në atdhe, je vetëm një politikan.Harold Macmillan

Vendos adrese E-maili:

Shperndahet nga CuriaWEB

Related Posts via Categories

Pushteti gjyqësor


Funksioni gjyqësor

Funksioni gjyqësor është njëri prej funksioneve të shtetit, që garanton mbikëqyrjen dhe mbrojtjen e normave ktyesore të vendosura në saj të funksionit ligjvënës, me qëllim që të realizojë zhvillimin e një jetë të rregullt sociale. Sanksionimi në Kushtetutë i procesit të rregullt ligjor “Liria, prona dhe të drejtat e njohura me Kushtetutë e me ligj nuk mund të cënohen pa një proces të rregull ligjor” (neni 42) i jep mundësinë kujtdo që t’i drejtohet gjykatës nëse mendon se organet publike, individët ose subjekte të tjera kanë cënuar një interes të tyre të ligjshëm.

Gjykatat janë organet kompetente që nëpërmjet një procesi të drejtë e publik, gjykojnë faktet e veprimet që konsiderohen se kanë shkelur interesa të ligjshme të qytetarit ose të subjekteve të tjera dhe mbi bazën e tij japin drejtësi. Për zgjidhjen e konflikteve gjyqtari bazohet në përmbajtjen e ligjit.

Sipas objektit të gjykimit njihen tre juridiksione: juridiksioni civil, penal dhe administrativ. Në mjaft shtete shtohet edhe juridiksioni kushtetues, gjë që mbetet jashtë funksionit gjyqësor në disa shtete të tjerë si në rastin e Shqipërisë.

Juridiksioni civil rregullon konfliktet që lindin midis subjekteve private ose midis tyre dhe administratës publike, të cilat kanë objekt një të drejtë subjektive. Si të tilla mund të përmënden konfliktet e pronësisë, kofliktet midis anëtarëve të familjes, konfliktet e punës, etj.

Juridiksioni penal synon realizimin e interesit të gjithë kolektivitetit të organizuar në shtet, me qëllim që disa vlera dhe institute të caktuara të shoqërisë njërzore të mbrohen e të ruhen të paprekura. Këto vlera mund të jenë të ndryshme si : jeta dhe paprekshmëria e individit, liria personale e morale, prona, familja, të mirat publike, et,. Juridiksioni penal konsiston në dënimin që u jep të gjithëë personave që kanë kryer krime dhe dhunime të vlerave dhe instituteve shoqërore.

Juridiksioni administrativ mbikqyr dhe gjykon të gjitha interesat legjitime, sidomos të drejtat subjektive, që janë cënuar nga një akt i administrimit publik. Kështu, ky juridiksion siguron drejtësi administrative.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail